IOF TempO specifications 2010


NEMZETKÖZI TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÓ SZÖVETSÉG
TRAILO BIZOTTSÁG
TECHNIKAI JEGYZET 09/02

TEMPO SZABÁLYZAT VÁZLATA
A TempO-t lehet a klasszikus TrailO sprint változatának tekinteni.
A klasszikus TrailO a versenyzõk térkép és terep értelmezését teszteli, ahol az útról kell több bóját megfigyelni a terep különbözõ tárgyai között.  A feladat az, hogy el kell dönteni, melyik - ha egyáltalán bármelyik - bója felel meg a térképen levõ kör közepének és a tereptárgy szimbóljának. A TrailO pálya nagy részén nincs versenyszerü idõmérés és a verseny eredményét a helyes válaszok száma adja. Hogy meg lehessen külkönböztetni azokat a versenyzõket, akik azonos eredményt értek el, egy vagy több idõmért pont is van a pályán, ahol a válasz sebességét is mérik.
A sprint rendszerü TempO az idõmért pont koncepcióból lett kifejlesztve.  A TempO pálya több állomásból áll, ahonnan bója csoportokat lehet látni. Mindegyik állomásnál a versenyzõ kap egyszerre több térképet , mindegyik térképen egy különbözõ ellenõrzõ pont köre és szimbólja található.  A helyes sorrendben megadott válaszokat és a térkép átadása és az utolsó válasz között mért idõt leírják.  A pálya teljesítése után a versenyzõk teljes idõt kapnak, ami az összes állomáson töltött idejükbõl és a helytelen válaszokért adott esetleges büntetésekbõl áll.  Tipikusan 45 másodperc a büntetés egy helytelen válaszért.  A nyertes  a legrövidebb idõvel rendelkezõ versenyzõ, miután a büntetéseket is hozzádták az eltöltött idõhöz.
Egy elit szintü TempO versenyen lehet mondjuk öt állomás és maximum öt térkép állomásonként. Egy ilyen versenyen a zéró válasz, ahol nincs bója a kör közepének és a szimbólnak megfelelõ helyen, megengedhetõ, de nem feltétlenül kötelezõ, mivel ezzel nagy mértékben fokozzuk a technikai szintet. Így a TempO nagyfokú intellektuális kihívást jelent a versenyzõknek, ahol magas szintü technikai döntéseket kell hozni a lehetõ legrövidebb idõ alatt.
Eddig a TrailO VB alatt az idõmért pontoknál az idõt és a válaszokat kézzel mérték és írták le a rendezõk. Az elektronikus mérést és regisztrációt már sikerrel használták TempO versenyeken, ahol rendes dobozokat használtak az állomásokon és az ehhez kifejlesztett szoftver gyors erdeményeket tett lehetõvé. További fejlesztési lehetõségek közé tartozik a rádiós kapcsolat kiépítése a dobozok és a célban levõ számítógépek között, hogy így  a célban levõ szurkolók valós idõben a kivetítõn követhessék a versenyzõket a pályán.  
A Skandináviában és másutt rendezett TempO bemutató versenyeken résztvevõ versenyzõk száma nagyon bátorító, kifejezetten az ép fiatal tájfutók között, akik pozitívan reagálnak a gyors gondolkodás kihívására. Lehetségesnek tűnik, hogy ha bevezetünk egy TempO világversenyt , a versenyzõk száma olyan magas lenne, hogy selejtezõkre és egy döntõre is szükség lenne. A TempO kifejezetten alkalmas erre, mivel a versenyidõ sokkal rövidebb, mint a klasszikus TrailO-nál.
A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség célja az, hogy a jövõben a TrailO VB úgy TrailO, mint TempO formátumban rendezzen futamot.  Amíg ez meg nem történik, mielõtt a TempO teljes jogú VB futamként lenne megrendezve, az a célunk, hogy világversenyeket rendezzünk alacsonyabb szinten.
Egy TempO állomás példája:“Öt bója van: Balról jobbra,  Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo. Három térkép van.  Az idõ most kezdõdik!”
A válaszok az oldal alján vannak.

Brian-Henry Parker
IOF TrailO Bizottság 2010
2009 szeptember.  Revideálva kisebb változásokkal 2010  júniusban.

A helyes válaszok betüi a következõ szóban találhatók ebben a sorrendben: DANZIG
 
Fordította: Grant Júlia
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése