2016. május 30., hétfő

Feri napja - PreO 2. nap / EB Jeseník

A klasszikus verseny 2. napját Vápenná falu másik - a bemutatón megismertnél lényegesen nagyobb - bányájában tartották. 24 pont és utána még egy időmérő, mindez 95 perc tömény koncentráció. A nagyon szűkös időkeret oka a trailO alapszabályaiban van (pontonként 3 perc + 3 perc / 100 méter), hiszen itt a táv alig volt 600 méter. A pályát két részre szedték, közte 100 méter lefelé futás, aminek nagy jelentősége lesz később. Mivel az első részen látható volt néhány bója a későbbi szakaszról, a fotografikus memóriájú versenyzők előnybe kerültek...
Az előző napi eredmények alapján rajtoltunk, így én figyelemelterelés céljából meglátogattam a futó váltó célját, megnéztem a férfiak 1-2. futóit és csak ezután mentem át a versenyközpontunkba. A rajt bő másfél km sétára volt a tűző napon, ezalatt meg is ittam a versenyre szánt vizemet - nem baj, később úgysem lett volna időm inni. 
Nagyon nehéz, technikás pálya volt, az elején néhány erdei ponttal, amiből rögtön kettőt is megettem (2, 3), a fiúk viszont a 4-est. A 7-esnél zuhogni kezdett az eső, ami nem is lett volna gond, hiszen volt nálam esőkabát, de az egy kissé megzavart, hogy rám szóltak, azonnal helyezzem át a rajtszámomat is, mert annak láthatónak kell lennie... Ezt csak azért említem, mert ilyenek is számítanak a hibáknál, míg a zavartalan versenyzés csökkenti a hibázás valószínűségét. A bánya felső részén nekem óriási gondot jelentett a távoli sziklák beazonosítása, a sziklák és szintvonalak összeegyeztetése, egyáltalán nem éreztem biztosnak a döntéseimet.
A pályakitűző remek ötlete volt, hogy az is számított, mennyire nézett az ember körül az éppen indifferens részeken. Nézzétek meg pl. a 16., 17. és 20. pontokat. Fentről látszott, hogy csak a sziklákon van bója a 16-nál, a jó helye a rétcsücsöknek a 17-nél, és a 20-as helyzete is (ezekre változatosan hibáztunk Miksa, Mihók és én). És ott volt a 15. pont csele: lefelé mind úgy elszaladtunk a mélyúton a balra eső bóják mellett, hogy észre sem vettük őket. Szerencsére a feladat lentről is megoldható volt, ezen nem buktunk pontot.

Azt hiszem, sikerült a valaha legszorosabb időt futnom, mivel nulla másodpercem maradt célba érkezéskor. Viszont nem léptem túl, ami Ferinek sajnos nem jött össze egy félreolvasás miatt. Pedig ha nem kap pontlevonást emiatt, akkor megnyerte volna ezt a napot, mert az egy-hibás versenyzők közül ő válaszolt leggyorsabban és jól az időmérőn. Így közvetlenül utánuk, a 6. helyen teljesített. Összetettben mindketten 39 ponttal a 37-38. helyen végeztünk; az időkülönbség nekem kedvezett, mert eggyel kevesebb hibám volt az időmérőkön. 
Szintén open kategóriában Mihók a 61.hellyel kellett beérje 36 ponttal, pedig neki volt a legtöbb tapasztalata ilyen terepen. Ebből minimum két következtetést vonhatunk le: egyrészt a preO és a tempO szám egyre inkább differenciálódik eltérő mentális hozzáállást feltételezve, másrészt ez igencsak fárasztó sport és nem könnyű négy futamban egymást követően a maxot hozni. Mielőtt valaki kötözködni kezdene (tegye csak bátran, amúgy), felhívom a figyelmet arra, hogy mint tudjuk fantasztikus tempO versenyzőről beszélünk, mégis 5 hibája volt a preO pályákhoz kapcsolt időmérő állomásokon.
A PreO számban összességében legjobban Miksa szerepelt közülünk: a 2. napon javítani tudott és a 19. helyen végzett. Ami ugyan elmarad eddigi legjobbjától, de nagyon szép eredmény. Rajta már nem fog ki egy ennyire nehéz terep sem.

Zárszó
Színvonalas, többnyire problémák nélkül megrendezett EB-n vagyunk túl. Az utazásunk jól telt, negatív esemény nem vetett rá árnyékot. A válogatott szereplésével teljes mértékben elégedettek lehetünk: stabil, erős középmezőnyös preO szereplésünket egy szép váltó helyezés és egy fantasztikus tempO eredmény gazdagította. Ezzel az idei kiemelt nemzetközi szereplésünk valószínűleg lezárult, a világbajnokságra anyagi okokból nem megyünk.

1 megjegyzés:

  1. Kedves magyar PreO és TempO csapat! Szeretném megerősíteni Fruzsi véleményét. Ez egy erős középmezőnyös + kiemelkedő TempO eredményes bajnokság volt, amire büszkék lehettek. Ha belegondolunk, hogy milyen anyagi és egyéb handicappel működik a TrailO jóhazánkban, akkor ez minden vonatkozásban kiemelkedő eredménynek számít. Gratulálok az elért eredményekhez és csak így tovább!! :)

    VálaszTörlés