2016. május 24., kedd

A tőzegmoha láp illata / EB Jeseník

Idén a TrailO válogatott úgy döntött, hogy az egyre nagyobb kínálatból (VB, EB, Kupasorozat) a most zajló csehországi Európa Bajnokságot választjuk. Ebből is látszik, hogy nem az eredményesség a legfőbb szempont, hiszen a futó szakághoz hasonlóan itt sokkal erősebb a mezőny. De elérhető autóval és a szállás árak sem csillagászatiak.
Elvárásaim címszavakban: jó rendezés, színvonalas pályák, kellemes helyek és az EOC nyomon követése minél közelebbről. Majd meglátjuk, mi teljesül.
Az utazás nem volt vészes, szinte megállás nélkül 6.20 alatt ideértem, és hogy izgalmasabb legyen térképet nem használtam :) Közben az az érzés uralkodott el rajtam, hogy Csehországban minden második utat felújítanak, a Jeseníkbe vezető leglogikusabb választást egyszerűen kiiktatták pl.
Azért igyekeztünk, hogy hétfőn részt vehessünk a bemutatón Jeseník árokkal körülvett kis váránál. Ezt a napot akár ki is hagyhattuk volna, a rendezők az egyre gyakoribb nem-kell-hasonlítson-a-versenyre vonalba szépen belesimultak.
Egyszerűbben fogalmazva kaptunk öt kezdőknek való bemutató pontot. Két felismerést tehettünk a rendezésre vonatkozón túl:
a) a várfal egyik sarkában volt egy kb. 1 méteres zéró (egyáltalán nem tiszta, l. kép)
b) kipróbálhattuk az új fejlesztést, az SI-s válaszadás praktikusan kivitelezett megoldását (leginkább egy praxinoszkópra emlékeztet). Itt megtekinthető egy kis videó az eszközről.


A hétfői napunkba még belefért egy különleges kilátó, illeszkedve a sportághoz - akadálymentes! Pár hónapja épült egy síközpontban ez a lenyűgöző szerkezet. Lanovka visz a tetőre mindenkit (kerekeseket is), a kilátó egy három méter széles rámpa ívekbe csavarva. Sajnos a tetejéről induló csúszda le volt zárva. A tériszonytalan csapattagoknak nagyon tetszett :)


Kedden 8 óra után nem sokkal már a versenyközpont melletti karanténban üldögéltünk. És aztán egész késő délutánig - kisebb megszakításokkal - ugyanezt tettük. A versenyközpontot egyébként a bájos Jeseník fürdő patinás hoteljében rendezték be. És ezt a fürdőt úgy kell érteni, mint a monarchia régi rekreációs és rehabilitációs fürdőit; gyönyörű parkok, régi épületek és lehetőség masszázsra, gyógyfürdőre és bizonyára vizes borogatásra is, hiszen itt született a priznic feltalálója, Priessnitz.
Magunk közt már dicsértem a  rendezőket, mert a regisztráció elég gördülékeny volt, de ma már látom, hogy van ennek hátulütője is. Minden nevezést még egyszer le kell adjunk papíron határidőre, és ez lehetetlenné tette, hogy időben elkészüljenek a rajtlistákkal, rajtszám-kiosztással. Ezen a napon a TrailO váltóra került sor, amiben voltak hasznos újítások, de fennakadások is. Minden futó azonos számú pontot kapott, ugyanazokra a bójacsoportokra néztünk, de a feladatok eltértek. Elsőnek Feri ment ki, én váltottam. Amíg a PreO részt teljesítettem, ő elsétált a két TempO állomásra. A pálya nem tűnt se nehéznek, se túl könnyűnek, az időt teljesen kihasználtam. Utólag látom, hogy a hibák kiküszöböléséhez még több szempontot kellett volna bevetnem, de volt olyan, ahol a mezőn sétálók zavartak össze (ki kellett volna zárni a figyelmemből őket), és olyan is, amit most is rosszul válaszolnék meg.
A TempO feladatok nagyon nehezek voltak nekem, és mások is többet hibáztak, még Mihók is, aki pedig a pályát max ponttal oldotta meg. (Mindünknek voltak feladatai a képen látható mega-virágágyásban is.) A három futó egész gördülékenyen végzett (160 perc + időmérő), de ezen a ponton kellett volna gyorsan összeálljon egy előzetes eredmény, ami alapján a harmadik futókat fordított sorrendben egy plusz időmérő állomásra odahívták volna. Na, ez nem akart összejönni. Valami folyton hibádzott az eredményekben és volt egy óvás is, ami miatt az egyik pontot kivették.
Végül, erősen délután megkezdődött ez az utolsó feladat is és megérkezett a zuhé is. Nézőként nehéznek tűnt, csak egy versenyző adott négy jó választ, általános volt a két hiba. Mi ezt nézőként követhettük, egy rendező piros vagy zöld táblát emelt a magasba a válaszok után.
Gyors hazaugrás, evés után újra a TOM-on voltunk, amit nyugodtan kihagyhattunk volna, mert se új infó, se rajtszám, se holnapi rajtlista nem volt és még a mai napról sem esett szó. Este felkerült az eredménylista, és örömmel állapítottuk meg, hogy korántsem tökéletes teljesítményünk az igencsak jó 7. helyre volt elég (abszolútban a 9. helyre). A dobogóra az olasz, svéd és szlovák válogatottak kerültek openben. Paralympiai kategóriában svéd győzelem, cseh ezüst és orosz bronz született.
Feri szerint: Nagyon jól kitalált és megrendezett váltó volt, izgalmas, hogy ugyanazokra a bójacsoportokra nézünk, de a feladatok eltérőek. Tetszett, hogy PreO és TempO részt is tartalmaztak a pályák, és jól volt kitalálva a váltás is, nem volt unalmas. Az eredményünk felülmúlja a várakozásunkat.

Hazaérve a lenyűgöző Rejvízben lévő szállásunkra még épp belefért egy kis futás ebben a gyönyörű erdőben (három edzőterep van a szomszédunkban). És hogy milyen a láp illata? Még nem tudom, de holnap is lesz nap... A levegő mindenesetre itt friss és fanyar.
2 megjegyzés:

  1. Gratula a 7. helyért. Szerintem ti sokkal jobbak vagytok, mint hiszitek. Engem nem lepett meg a jó eredmény! További jó szereplést!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves vagy, köszönjük! Érdekes, de nekem csak a mai eredményhirdetésen esett le, hogy nem sok hiányzott ahhoz, hogy mi álljunk ott. Így is jó élmény volt, jó kis csapat ez, és ez a megújított forma nagyon izgalmas.

    VálaszTörlés