2015. június 25., csütörtök

TrailO is an outdoor sport

Ez a mai nap mottója. A tegnap esti Team Officials Meetingen ezt is megkaptuk szóban / írásban, és miután jártunk már néhány ilyen összejövetelen, sejtettük, hogy ennek a közlésnek oka van. Egyéb jelek is arra mutattak, hogy nem lesz az 1. napi PreO futam sétagalopp – kezdetleges hidak, keskeny ösvény, aminek állapota erősen függ az éjszakai eső mennyiségétől és a tömegtől, hogy ki lehet menni az út szélére, ahol már stabilabb a terep… Igyekeztünk a srácokat nem nagyon megijeszteni, de azért reggel az első dolgunk volt megnézni, nem halasztották-e el a rajtot.
Éjszaka végig esett és reggel is még sokáig, bár egyre kisebb intenzitással. Viktor indult elsőként, Miksának és nekem már tetemes csúszás gyűlt össze a rajtoltatásban. A szó szoros értelmében is csúsztunk, már a pálya előtti időmérő megközelítése sem volt egyszerű. Gondolkodnom kell, hogy indultam-e valaha ilyen körülmények között versenyen; mert esőben már sokszor, de ez a mai pálya egy olyan ösvényen haladt, amin megállt a víz, így képezve folyamatos, hosszantartó dagonyát. Pedig pár hete le is gyalulták valami géppel, hogy jobban megfeleljen a kerekesszékeseknek. Hát, nem hiszem, hogy bármelyikük élvezte volna…
Még a mi dolgunkat is erőst hátráltatta, csúszkáltunk, figyelni és kerülgetni kellett; de a különböző típusú járművekkel mozgó sporttársaknak szörnyű volt. Beragadtak, irányíthatatlanná váltak a székek, a használóik pedig nyakig sárosak. Pedig a kirendelt segítők és rendezők nem kímélték magukat, időnként kisebb válságstáb állt össze, hogy egy-egy megfeneklett széket kimozdítson kétségbeejtő helyzetéből. Nagyon nehéz így koncentrálni, és a jó megoldásokhoz vezető egyik fontos „technikát”, a több irányból megfigyelést emiatt nemigen tudták alkalmazni. Örültek, ha előrehaladtak a következő nézőpontig, a többségnek esze ágában sem volt visszamenni valamit megnézni.
Nagy kár, hogy az időjárás gonoszul belerondított a játékunkba, mert egyébként a két szakaszra bontott, összesen 26 feladatból és két időmérő állomásból álló pálya jó (kifejezetten erre készült) térképen, izgalmas helyeken, kellő térképolvasási kihívással várta a rekordszámú indulót (utóbbi infót a megnyitó ünnepségen tudtam meg).
Az a gond, hogy az openben engedélyezett 140 perc még átlátható, beosztható, de a paralympiai kategóriában két menetben kiosztott összesen 60 perc extra időt (szumma 200 perc) nem lehet kihasználni. Ennyi ideig nem lehet koncentrálni folyamatosan, mozgássérült emberektől ezt pláne nem lehet elvárni, úgy, hogy közben vizet kapnak felülről, sarat alulról.
Egyébként nekem feküdt a terep, élvezetes is lett volna, a feladatokat is épp megfelelő nehézségűnek találtam. Az időmérőkön igyekeztem megfontolt lenni, így sikerült azokat hiba nélkül megúszni. 5 egész másodpercet hagytam a pályában; az időmérés egyébként SI rendszerrel történt. Az egészen ejtett három hibámmal elégedett vagyok. A többiek eredményét még számolási eltérések miatt kifogásolnunk kell. (Minden csúszott a verseny után is, nem volt még este hivatalos eredmény, későn kaptuk csak vissza a kartonunkat, térképeket, korrekciót kérni is csak holnap tudunk.)
Beérve a célban találtam a már fürdés utáni Viktort, és hamarosan érkeztek a többiek is, így közös erővel vetettük alá Miksát és kocsiját a bringásoktól importált módszernek, a slagozásnak.

1.Michele Cera Italy 44 25
2.Antti Rusanen Finland 34.5 24
3.Dušan Furucz Slovakia 35 24
4.Guntars Mankus Latvia 43 24
5.Martin Fredholm Sweden 44 24
6.Jānis Rukšāns Latvia 59 24
14.Fruzsina Biró Hungary 65 23
17 / 25.Zoltán Miháczi Hungary 206 22 /23
49 / 52.Ferenc Fehér Hungary 68.5 17 / 18

1 Soren Saxthorp Denmark 71 23
2 Ivica Bertol Croatia 68 22
3 Pavel Shmatov Russia 145 22
30 Miksa Laáber Hungary 144 13
39 Viktor Beke Hungary 393 10

Holnap TempO selejtezőn leszünk Karlovacban, ezért – egy gyenge, de igaz párhuzammal – most egy Karlovacko-val hangolódunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése