2014. július 8., kedd

TempO selejtező és döntő / csak a verseny

A model pontjai - mint már említettem - nem adtak iránymutatást a versenyre nézve. Gondozott tóparton, számos mesterséges tereptárgy között mutatták be. Ehhez képest a selejtező, melynek rajtjába kisbusszal vittek ki, finom domborzatú hegyoldalban zajlott. Mivel a kizárás miatti plusz büntetésképpen a rajtlista végére soroltak, vártunk két órát a karanténban, és egymás után indultunk Miksával. 
Hat állomáson 4-4 megoldandó feladat. A pontok előtt a szokásos megállítások, ahol egyre nagyobb várakozási időkre kényszerültünk. Mivel itt nem szedték szét a mezőnyt két csoportra, és az állomásokat nehezen és lassan lehetett megközelíteni, eléggé feltorlódott a mezőny. Az esélyegyenlőség elvét sérülve éreztük: minden második pontnál volt csak esernyős takarás. Ahol nem jött esernyős ember (és néhol ahol jött, ott is), ott a kerekesszékesek kénytelenek voltak a talajra figyelni, a többiek viszont kedvükre nézhették a terepet és a bójákat. Az esetleges óvásokat nem tudom, miként bírálták volna el, mert az állomásokat rögtön utánam lebontották. 
Egyébként nagyon tetszett (volna), mert a terep technikás volt, sok domborzati részlettel. Jól ment (volna), 219 mp és 8 hiba (240), amivel 14. helyen jutottam volna a 24 fős döntőbe. Ezt ugyan sajnálom, mégis biztató, hogy már második alkalommal bejutottam volna. Ismerve Mihók képességeit, neki igazán feküdt volna a terep...
A legjobb eredményekkel Antti Rusanen (231), Martin Jullum (299) és Pinja Makinen (309) jutott a döntőbe. A döntőt Levico Termében, egy Habsburg-kastély kertjében rendezték. A megoldótérkép alapján azt gondolom, hogy ez a parkos jelleg jóval egyszerűbb, tehát gyorsabb pályát hozott. Sajnos megnézni nem tudtuk, mert nem derült ki, hogy lehetővé tennék-e a pálya megtekintését (szerintem nem). Ehelyett inkább elmentünk a sprint váltóra Trentoba. Nézőként úgy érzem, jól megrendezett, látványos verseny volt, sajnos az időjárás közbeszólt, és a negyedik futóknál már meglehetősen zuhogott. A kivetítőkön az esélyesebb nemzeti váltók track-je, térkép, részidők és a videós pontokról szép képek jöttek. Fanni nagyon jól kezdett, sokszor láttuk a kivetítőn, habár a kis körben valamit hibázhatott, majd a többiek szuper futásokkal a 15. helyre hozták a váltónkat. Ez a főtér, a rengeteg szurkolóval és szűk helyekkel igazán nagy pszichés terhet rakott a versenyzőkre, volt, aki tévedésből átfutásnál bedobta a térképét a gyűjtődobozba. A váltás megoldása is tetszett, nem tudom, ezt szabályzat írja-e elő, de a befutó versenyző kellett letépje és átadja a térképet a váltótársnak. Mondjuk azt nem tudom, ez félholt állapotban mennyire örömteli feladat, de megoldották.A TempO bajnok végül Martin Jullum lett (Norvégia, 546 mp), Lauri Kontkanen és Pinja Makinen (mindketten Finnországból) előtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése