2014. július 15., kedd

Gondolatok egy nagy versenyző hibája kapcsán

A francia versenyző, Tero, azaz Thierry Gueorgiou a minap világbajnok lett a hosszútávon és két nappal később disqozott a középtávon, mert kihagyott egy pontot. Az eset után közzétette az ominózus átmenet térképrészletét a GPS útvonalával és a 'shortcut' megjegyzéssel. Nem tudom, mi játszódik le benne és mit fog tenni az ilyen kihagyások kiküszöbölésére (nem az első neki sem), de nekem ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy pont az a szép a tájfutásban, hogy mindennek nagyon egyben kell lenni egy tökéletes versenyhez, annyira magas koncentráció és stressz mellett futnak az élversenyzők, amiben egy kis hiba már végzetes. Arra az egy futamra nézve. Épp ez az érdekes, hogy egy hiba, akár egy disq sem jelenti, hogy ne lenne több a futóban, ne lett volna ott a (közel) tökéletes verseny lehetősége. A francia versenyző az élő példa arra, hogy az aznapi teljesítményből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a képességeket illetően, főleg nem magunkra nézve negatívokat, nem érdemes dühöngeni ha a pálya 1%-án elvesztett kontroll tönkre vágja a 99%-on nyújtott formát. Az élvonalbeli futók a fizikai terhelés és a gondolkodás/kontroll ellenkező hatásainak olyan kombinációjával versenyeznek, ami már veszélyes: rendszerint nem a fizikai, hanem a mentális területen üt be a krach, a koncentrációból való kiesés, pillanatnyi technikai hiba, figyelmetlenség formájában. Megtörtént a hiba? Ha lehet, oldd meg helyben, minimalizáld a veszteséget és lépj tovább! Elemzés - igen, rágódás - nem!

És a történet vicces-tanulságos megközelítése (ötlet: Kovács Gábor, fotó: worldofo.com):

Ha szimbóltartót használsz, világbajnok leszel / ha nem használsz szimbóltartót, akkor könnyen kihagysz egy pontot és nem leszel világbajnok!

Mj: a TV adásban látszik, hogy a rajtban még rajta volt a kezén, valahol az erdőben elhagyhatta.

5 megjegyzés:

 1. A rajtszámból ítélve nem ugyanaz a verseny volt, így én inkább KG-nek hiszek.
  CSI

  VálaszTörlés
 2. A kép alá is van írva, hogy a bal oldali a normál a jobb oldali pedig a közép távú versenyen készült.

  VálaszTörlés
 3. Érdekes, hogy a worldofo elemzésében csak a 6. pontig foglalkoznak Tero-val, pedig a teljesítménye azután is vitathatatlan volt.
  kovacsp

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen egyetértek, sajnos a részidős eredmények csak az 5. pontig elérhetőek, így elemezni nem tudjuk.

   Törlés
 4. A két képet az ötletadó annak bemutatására mellékelte, hogy egyik futamon volt a befutáskor a kezén szimbóltartó (hosszútáv, bal oldali kép), a másikon (jobb oldalon, középtáv) nem. A megjegyzést azért írtam, hogy - bár az ötlet remek - ne alakuljon ki az a téves kép, hogy a versenyző szándékosan nem vitt volna szimbólt magával a középtávon. A rajtban még rajta volt (kép nincs mellékelve), sőt, a 11-es ponton készült felvételen is látszik, tehát valójában a hibát nem ez okozta.

  VálaszTörlés