2014. július 8., kedd

Értelmetlen útlezárás, kizárás, egyenlők és egyenlőbbek

Nehéz szívvel írom ezt a bejegyzést. Aki csak arra kíváncsi, miért szereplünk disq-kel a TempO eredménylistában, annak a fájdalmasan tömör lényeg: a teljes csapatot kizárták a TempO versenyszámból a terepletiltás megszegése miatt. Mivel tőlem szokatlanul kritikus lesz a bejegyzés, az elején leszögezem, a felelősség minket, pontosabban csapatvezetőként engem terhel.
Az történt, hogy a TempO bemutató helyszínére (nem verseny, edzési lehetőség) rossz irányból érkeztünk. A tájékoztatás meglehetősen hiányosnak mondható, ezt más - azóta szerzett - tapasztalatok is bizonyítják. A bulletinben, amit szombat este kaptunk kézhez, miután másodszorra felkerestük az irodát, és amely hivatalos szabálynak is tekinthető egyúttal, szerepelt egy mondat arról, hogy a helyszín csak San Cristoforo felől megközelíthető. (Ezzel szemben a helyszínen megvásárolható ételekről fél oldalon írnak.) A mellékelt térképvázlaton nem szerepelt, hol kell leparkolni és úgy egyáltalán a tiltás nem volt kiemelve. A bulletin egyik esemény kapcsán sem tartalmaz a megközelítésre nézve infót. 
Mivel a csapatunknak a rendezőség és a helyi iroda nem tudott elfogadható áron a VK közelében szállást kínálni és ennek intézése az utolsó pillanatig húzódott, így mi három különböző faluban tudtunk szállást foglalni. Ez eléggé megnehezíti a közlekedésünket, nagyon sokat kell kanyarognunk a hegyi utakon (a távolság minimális, de a terepviszonyok miatt ez órákig tart). Ez - és az információhiány - a személyes okai annak, hogy a GPS koordináták megadása alapján mentünk az edzésre. 
A rendezőség az úton semmilyen táblát, szalagot vagy embert nem helyezett el a versenyzők figyelmeztetésére. Ha valaki akár korábban, akár az edzésre menet bement Tennába és körbenézett, majd visszafordult és kerülve érkezett, semmilyen kárát nem látta. Mi szeltük a lezárt tereprészt, ezt nem is tagadtuk. Az más kérdés, hogy mint másnap kiderült, a lezárás teljesen értelmetlen volt: a selejtező egyetlen sátra látszódott volna az útról (ha akkor már kint lett volna a terepen), mi nem is néztük vezetés közben, de nem is nyertünk volna vele semmit. A model pontokat egyébiránt bárhol máshol kirakhatták volna, mert nem hasonlított a selejtező terepére. Ráadásul tegnap a teljes mezőnyt átszállították ezen a részen kisbuszokkal, a már kirakott pontok mellett. (A pályán pedig sokkal nagyobb egyenlőtlenségeket kreáltak, de erről később.)
A megnyitó ünnepségen a nemzetközi ellenőr szóban közölte a rendezőség döntését, ami ellen mi írásban tiltakoztunk, melyet szintén szóban később a zsűri elutasított. Plusz csavar, hogy a szintén kizárt spanyol versenyzőt a zsűri egyik tagja vitte keresztül kisbusszal ugyanezen az úton. Mindenkivel beszéltünk, akivel lehetett, a finn zsűritag egyetértett abban, hogy nem volt a bulletinben megfelelően jelezve, de ennyi. Túl sokan lefényképezték (!), hogy rossz irányból érkezünk.
Rettenetesen sajnáljuk, elsősorban Mihók miatt, aki csak ezért a versenyszámért utazott ide. 
Meglehetősen igazságtalannak érezzük, hogy bár rendre történnek kisebb "szabályszegések", meggyőződésem szerint nem szándékosan, valahogy mások nem kerülnek kizárásra. Sokéves versenyzésem alatt láttam már telefont vivő, terepre bemenő, karantént lekéső versenyzőt, az idei EB-n állítólag a svéd csapat keresztülment a versenyterepen, páran a TempO lezárt területén laktak és az erkélyükről látták a terepet... mi mégsem reklamáltunk sosem. És nem is szeretnénk olyanokká válni, akiknek az eredmény fontosabb az élménynél és az emberségnél. Ezért elhatároztuk, hogy ezentúl sem fogunk fényképezővel lesben állni, hogy bizonyítékot gyűjtsünk mások ellen. 

1 megjegyzés:

  1. Garantalom, hogy meg tudnam saccolni, hogy kik voltak a fenykepezok. De mivel nem akarok en sem acsarkodni, igy maradjunk abban, hogy valoszinuleg azok, akik a leggyakrabban csalnak minden versenyen es emiatt automatikuson a legrosszabbat gondoljak masokrol is!

    VálaszTörlés