2013. július 9., kedd

Megnyitó és sprint döntő

Némi fürdőzés után az utcán hömpölygő tömeggel bevonultunk a sotkamoi baseball stadionba, elfoglaltuk a számunkra kijelölt helyet (valamennyit átengedve a népes japán küldöttségnek). A zászlókat helyi iskolások hozták be, majd helyezték el a stadion felső karéján, elöljáróságok beszéltek nem túl hosszan és elénekelhettük a finn himnuszt (szövegét olvasva a kivetítőn). Egy balett-szerű, gondolom finn néptánc elemekkel dúsított előadás (híres a kajaani tánckultúra), egy harmonikás és tájfutó fiúk rapje színesítette a műsort. Ami igazán lenyűgöző volt, hogy rengeteg finn eljött a megnyitóra, több ezer ember volt a stadionban és a szpíker igazán jó hangulatot teremtett a sprint szám döntőjére. Zsolt még a megnyitót is kihasználta a másnapi döntőre való felkészülésre (kép, ha átmegy, tegnap nem sikerült feltölteni egyet sem).
Meglepetésünkre a karanténba elvitt versenyzők több előrajt után a stadionból indultak, rögtön az elején, harmadiknak Fanni. Nem tudom, milyen lehet ekkora tömeg előtt ki-, befutni, majd újra befutni... Ugyanis a pálya végén, a lányok 19. pontja a stadion szélén volt (már belül), utána kivágtattak még egy pontért a partra (kb. 100 m) és vissza a gyűjtőre és a stadion közepén a célba. Ez a látványos hurok is rejtett választási lehetőséget; érdekes, hogy a lányok zöme a nagykapun futott be, a fiúk a kicsit rövidebb átjárón és a gyűjtőre is hol a széles kapun, hol a kis sáncon átvágva. A
pályán legalább 5 kamera volt, szuperül összevágva kaptuk a két kivetítőn a képeket. Csak a trackből volt kevés, gondolom a fizetős szolgáltatás miatt. Azért látszottak kisebb-nagyobb bakik, M. Kyburz pl. óriási hurkot csinált és kétszer fogta az egyik pontját (ha a közvetítése jó volt), bár a végén igen jól szerepelt. Látványos, média-barát futam volt, amit nagyon hiányoltam, hogy a végeredményt nem mutatták, mindig csak az elejét, így a magyarok végső helyezését nem lehetett megállapítani. Lehet, hogy elavult a hazai VB-n is alkalmazott táblás módszer, de informatívabb.
forrás: woc.fi
Mindenképpen le a kalappal Fanni és Máté előtt, ide már bejutni is óriási teljesítmény és nagyon szépen helyt álltak. A nőknél Simone Niggli nyert, nagyon boldog és némileg meglepett volt, a férfiaknál a helyiek nagy örömére a háromból legkevésbé jó pozícióból induló finn fiú, Marten Boström. Kiegészítés: Baumholczer Máté 1:59 hátránnyal a 39., Gyurkó Fanni 3:01 perccel a 36. helyen végzett.
Olyan későn értünk haza, hogy már szaunázni sem maradt időnk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése