2012. október 18., csütörtök

Bemutató és verseny a Majorban

Az Érjünk célba együtt program keretében rendeztek a Tiposok trailO versenyt a Városmajorban. A célnak - újakat bevonni, kezdőknek bemutatót tartani - tökéletesen megfelelt, de azért a haladók is tudtak hibázni. A térkép meglepően jó volt (bizonyára hozzányúltak a pontok környékén). Bemutatom a pontokat, kifejezetten versenyző szemmel és később hozzáillesztjük a pályakitűző (Miháczi Zoli) megjegyzéseit.
1. A remek szervezésbe egy kis hiba csúszott, lemaradt a szimbólról (2. oszlop), hogy hány bóját is kell látni. Aki járt már legalább egy versenyen, tudja, hogy ez elengedhetetlen.
Az első ponton öt bója volt a sűrű tujafoltban kirakva - a három kis sziklán ülő látszik a fotón, és sejlik a bokorban még kettő. Mivel a nézőpontból (déli útelágazás) nem látszott, a facsoport mögé kellett nézni. A megfejtéshez azt is be kellett lőni, hogy a zöld x-ek itt a tujákat, bokrokat jelölik. Kezdőként még az is feladat volt, hogy az egyik irányból kiválasztott pontot a nézőpontból számozzuk be (D).
Megjegyzés: a letiltott utak tökéletes ábrázolását is láthatjátok a térképen.

2. Először is meg kellett állapítani, hol van a nézőpont - úton megtett távolság, jelleghatár és fák alapján. A két elkülönülő bokor közül nekünk a nyugati kellett, annak az ÉK-i oldala. (B)

3. Gyönyörű zéró feladat! Természetesen annak, aki csak most ismerkedik a sportággal, nem könnyű a távolságokat belőni, és észlelni, hogy a fák egy része erdőként van jelölve (fehér szín), mások jellegfaként (zöld kör). (Bekarikáztam a a bója térképi helyét.)


4. Középső szikla ÉK-i oldalán - mondja a pontmegnevezés. Körbejárva látszik a három szikla, kettőn bója (rossz oldalukon). Sajnos egyik fotó sem mutatja a középső követ, de ott van... Egyszóval ez is Zéró, csak már nehezebb.
Mj: a fa és bokor térképi elhelyezése nem tűnik jónak.
5. A legtöbbet kritizált feladat. A gondot az okozta (nekem is), hogy a 3 aktív ponton kívül látszott még másfél, az előző állomáshoz tartozó bója. A képen is látható alkotta az A bóját és így a második, B válasz volt helyes. Ehhez meg kellett nézni, melyik az a fa, mely bója van félúton és egyáltalán a fa-szikla vonalában van-e. (2. kép)

6. A bozótfoltok (nagyobb kiterjedésű bokrok) között állt két jellegfa (az egyik talán inkább a bokorban). Nekünk az ÉNy-i kellett (jobb oldali), annak a K-i oldala. A precízebb versenyzők észrevehették, hogy a "jó" bója nem pontosan a keleti oldalon van és mivel a pontszerű tereptárgyaknál a kör közepe nem ad egzakt információt, még Z-t is lehetett mondani. Az ilyen esetek miatt irányelv a zéró megoldások egyértelmű (nem centiken múló) kitűzése.
7. Újabb szép zéró feladat: a két jellegfa között (vonalban) nem volt bója. Az oszlop segített a fák beazonosításában. (Z)


8. Távolabbi pont, de kell ilyen is (a fotó ráközelítve készült). Egy bója, erről kellett eldönteni, hogy jó szikla, jó oldalán van-e. Szerencsére több irányból is rá lehetett látni. (A)

9. Előtérben a keresztbe futó ösvény, majd a tisztás és szépen látszanak a növényzeti elemekhez kirakott bóják. Zavaróak lehetettek a térképen nem jelölt fák. főleg amin az A bója volt.

10. Nekem tetszett, debütálóknak talán bonyolult volt beazonosítani a H alakú betonképződményt, értelmezni a szimbólt - épület belső sarkát keressük. Igen, ott a sarokba, a B és C bóják között kellett volna legyen. (Z)

11. És akkor jöjjenek a csemegék. Az utolsó ponton a láthatóság okozta a gondot. Az A bója a sziklafalon, de a többi csak hátulról (továbbsétálva) látható jól. (D)


TC1. (TimedControl) Az első időmérő messze is volt és mozdulatlanul nehéz a térbeli elhelyezkedést fogni. Ráadásul zavart, hogy a térképen két bokor volt, de az egyik inkább fának látszik. És hogy a B bója mögött az a folt növény vagy szikla, ma sem tudom. Azért megfejthető volt, talán nem mindenkinek egy perc alatt.


TC2. A másik időmérő egy klasszikus - becsülj távolságot vagy számold meg a padokat! Így sem volt könnyű eldönteni, melyik bója (B vagy C) van egy vonalban a harmadik paddal. Én jól tippeltem, de ha valakinek nem ment, ne csüggedjen miatta! (B)
Végezetül elmesélem, hogy a szép őszi időben sokan kijöttek a Majorba, voltak régiek, újak, számos kerekesszékes és siket emberke is - és nekünk ez a legnagyobb öröm. Gratulálok a helyezetteknek (Miksa, Viktor, Karcsi és Melinda (1mp különbség), Ábel, Ákos, Tünde) és a teljesítőknek egyaránt!
Részletes eredmények a trailo.hu honlapon.
1 megjegyzés:

 1. A pálya kitűzésénél az vezetett, hogy legyenek egyszerűbb, mindenkinek élvezetet és sikert jelentő pontok, de adjon feladatot és gyakorlási lehetőséget a tapasztaltabb trailOsoknak (például Laáber Miskának, Beke Viktornak)

  Az 1. pontnál igyekeztem úgy elhelyezni a bójákat, hogy a nézőpontból sejtelmes legyen, de kicsit eltávolodva, oldalról egyértelműen ki lehessen választani a helyes megoldást. Azonban még egy csavart adott, hogy oldalról a pontok más sorrendben helyezkedtek el.

  A 2. és 3. pont a pálya elejére tervezett könnyebb, bemelegítő pontok közé tartozik. (Eredetileg ez lett volna az első kettő, és a tényleges 1-es csak ez után jött volna, de végül – mivel a nézőpont majdnem a rajtban volt – felcseréltem a sorrendet. Ezeken a könnyebb pontokon fel lehetett mérni, a helyesbítés sajátosságait.

  A 4. pontnál igyekeztem az álláspontról nem látható objektumra tenni a pontot.

  Az 5. pontnál valóban 3 bójásra terveztem eredetileg, de még a bejárás során feltűnt, hogy bal oldalt a 4. bója is teljes terjedelmében látszik. Így került be (A-D).

  A 6. pontnál a nehézséget az adta, hogy amikor dél felé kell nézni a pontokat, akkor a szimbólon szereplő nyugati (bal)-keleti (jobb) irányjelzések a valóságban megfordulnak és jobb kézre esik nyugat, bal kézre pedig kelet. Ezt a megoldást sokszor használják időmérő pontokon is.

  A 7. pont esetében a vonalakhoz felhasználtam nagyobb átmérőjű, de a térképen már nem ábrázolt vastag fákat, ezek mindig el kell gondolkoztassák a versenyzőket, hogy vajon melyik fa szerepel a térképen.

  Igyekeztem versenyzői tapasztalatomból minél több fajta feladatot előásni. A 8-as is egy ilyen volt. Egy bója, viszonylag távolabb, ráadásul a kis szintkülönbség miatt alulnézetből. Mivel nem volt zavaró növényzet, szerintem jól beazonosítható volt.

  A 9-es pontnál ismét feladat, jól beazonosítani a térképkészítéskor hol került meghúzásra a határ a jellegfák ábrázolásánál.

  A 10-es pontnál azzal voltam leginkább gondban, milyen szimbólt használjak az objektumra, végül az épület/építmény mellett maradtam.

  A 11-esnél megint a korlátozott látási viszonyok adták a nehézséget.

  T1: A helyes pont mögötti szikla érdekes módon sokaknak fejfájást okozott, és a térbeli elhelyezkedést emiatt többen eltévesztették. Pedig a szikla volt a kulcsa a megoldásnak.

  T2: A távolság becslésen túl az adta a csavart a feladatban, hogy az út túlsó szélén helyezkedtek el a pontok így az álláspontról nézve a padokkal szemben elhelyezkedő pontok térben egy kicsit elcsúszva látszottak.

  Üdv Mihók

  VálaszTörlés