2012. április 10., kedd

Fesztivál a Tabánban

Idén is megrendezésre került a Tájékozódási Sportok Fővárosi Fesztiválja. A Sparisok a hozzájuk legközelebb eső terepet, a Tabánt választották. Szép idő és számos program várta a leendő és gyakorló tájfutókat: svéd- és mátrixpályák, labirintus, mikrosprint, mobilos és GPS verseny, valamint trailO.

A trailO pályát Sulyok Ábel tervezte és a térképet is ő javította ennek szellemében. A pálya csupán 600 méter hosszú volt, egy kis emelkedőt leszámítva nem jelentett nehézséget a kerekesszékeseknek sem. Szándékosan rövid, könnyen teljesíthető, hogy a fesztiválozók többféle pályát kipróbálhassanak.

1. A bójákat a földletörés tetején helyeztük el, a legtávolabbit a rövid kerítésszakasz túlsó oldalára, majd attól 3-6-9 méterre. Le kellett mérni a térképen a kerítéstől való távolságot (1 mm = 3 méter) a megoldáshoz (B).

2. Nem vagyok elégedett a pontkihelyezéssel, mert nem látszott eléggé, hogy a B bója a tujasor végénél van. A sövény és korlát ábrázolása sem volt tökéletes.

3. A fotón nem látszik, de a távolabbi bója majdnem a jellegfánál volt és elmozdulva kivehető volt az északi (képen baloldali) sövény túlsó vége is - ezzel egy vonalban volt a jó (B) bója.

4. Az építmény előtt (utca felől nézve) álló két jellegfa mindkét oldalán álltak bóják. A szimból a DK-i fa DK-i oldalát kereste. Mivel az út, kerítés, épület fala mind ÉNy-DK-i irányú, ezért a megfelelő fa bal oldalán lévő bóját (A) kellett választani.

5. A térképi fák beazonosítása nem volt éppen gyerekjáték, mivel a helyszínre érve tapasztaltuk egy fa és egy bokor eltűnését. Azért a homokozó és a pad segítségével a fát ki lehetett választani. Amiatt volt mégis nehéz a feladat, mert a fa jó oldalán (DNy-i) nem volt bója, az ÉNy-in viszont igen.

6. A helyes válaszok alacsony száma miatt úgy vélem, mégsem volt olyan egyszerű elkülöníteni a gumilapokkal fedett részt a kavicstól. Iszonyat nehéz volt leszúrni az állványokat a betonos, köves talajba...

7. Ezt is sokan elnézték: szándékunk szerint a fák "leszámolása" után, a jó fa-közben ott találta a versenyző a C bóját. Talán túl messze volt a nézőpontból, talán a domborzat volt zavaró, ki tudja.

Sok kezdő indult el, akik most találkoztak először a trailOval. Mindenkinek igyekeztünk elmagyarázni az alapokat, több-kevesebb sikerrel. Még teljes osztályok is eljöttek és kipróbálták a mi pályánkat is. Eredmények:

Paralympiai:
1. Laáber Miksa (6 pont)
2-3. Tóth Károly és Győri Gábor (5)

Open:
1. Madarassy Anikó (7)
2. Ormay Misi (7)
3. helyen holtversenyben kilenc 6-pontos versenyző
(időmérő pont híján elég sok holtverseny született)

További eredmények a Tabáni Spartacus honlapján lesznek elérhetőek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése