2012. április 9., hétfő

Csokonai Kupa TrailO pályaelemzés

Javaslat: csak akkor olvasd el, ha az előző posztban végigjártad a pályát!

Volt már pár éve trailo verseny itt a Majorban, de direkt nem vettem elő az akkori térképet - jobb a meglepetés. Családommal most is itt szálltunk meg (a Csokonai-Alföld kupa tájfutó verseny miatt), így csak ki kellett sétálnunk a házból és máris a pályán találtuk magunkat. Összességében nagyon jó kis pályát tervezett nekünk Márkus Tamás - apró hiányosságok voltak, de ezek jobban zavarták őt, mint a versenyzőket (pl. a szimbólt kézbe kaptuk, nem a térképen volt). Szomorú az indulók alacsony száma, habár a délelőtti futamon sem voltak sokan. A Merekes különítmény kalandosan, részben túrázva és technikai gondokkal sújtva érkezett, de ott voltak!

Az elemzéshez a rendezők által készített nagyon igényes megoldótérképet használom és a képeiket (az enyémek gyatrák lettek), elérhetőek itt.

1. Szerintem a távoli képen is látszik, hogy A a fa mellett, D a másik ároknál van. A kör közepe a fától pontosan délre volt, így mivel mi nyugatról néztük, a C válasz a helyes. A közeli kép egyértelműbb - Tamás profi módon minden pontnál készített közelit és a fotózás helyét rájelölte a megoldótérképre!
Kritika: a szimból G oszlopában az alsó része kiegészítést elhagytam volna.
 
2. Ami itt kifejezetten nehezítette a megoldást, hogy rá kellett jönni, mi a keresett tereptárgy: nyílt terület nyugati belső sarka. Csakhogy ez(eke)t a szimból jeleket nagyon ritkán látjuk, és egy pici hiba is van benne: a térképen nyílt területként (értsd: tisztásként) van ábrázolva a ház és a pajta közötti rész, teli sárgával. A pontmegnevezésben viszont a ligetes jelet láttuk. Helyesebb lett volna a nyílt terület jelölése, egy csúcsára állított négyzet folytonos vonallal. Ez az apróság nem befolyásolta a megoldást nagyon, elmozogva a C-n kívül a többi bója könnyen kizárható volt.


3. Elmozgás nélkül, a távoli képen nem látszik elég jól a bóják helye, de ha a versenyző megállapította, hogy a kör közepe kb. 1,5 mm-re (3 méterre) van a kerítéssaroktól, kiviláglott a Z válasz.
Kritika: kitűnő pont volt, tetszett az álbóják elhelyezése.4. Ötletes pont: a láthatóság meglehetősen korlátozott, messze is voltak a bóják. Az elágazás a nézőpontból nem látszott. Az ember becsülhette az út jobb oldalán futó kerítés hosszát, és annak kb. a dupláját - jó pont helye. Vagy körbemehetett és a 7. pont nézőhelyéről megnézhette a jó bóját (a másik kettő nem látszott). Hibás válaszok aránya: 60%
Kritika: a bóják hibásan voltak kihelyezve sajnos - az út középvonalába kellett volna rakni azokat. Vagy a szimbólban az ösvényelágazást még kiegészíteni egy ÉK-i része jellel. Hivatalos óvás nem érkezett, csak ketten választottuk a (helyes) Z megoldást.

5. Sajnos a képeken nem látható a kerítés melletti villanyoszlop, amely a megoldáshoz is nagyon jól használható volt - pontosan azzal egy vonalban kellett álljon a jó bója. A pályakitűző szándéka szerint a megerősített kerítésoszlop is segített, mert az mutatta a kerítés teljes hosszának felét.
Kritika: az eredeti térképen sajnos a villanyoszlop és emiatt a kör közepe is pontatlan volt, nem a kerítésszakasz feléhez esett. A többséget nem zavarta, de nekem a két méternyi különség elég volt a Z-hez (21 méter helyett 19 méterre a kerítéssaroktól). Utólag úgy látom, rá kellett volna jönnöm, hogy az oszlop térképi ábrázolása rossz és ahhoz viszonyítani a bója helyét.

6. A szimból nem segített (ez esetben ez dícséret), csak a kör közepére lehetett hagyatkozni. Az pedig egyértelműen kizárta a kerítésen túli bójákat. A kerítésszakasz kimérése az úton nem működött, mert annak déli vége nem volt elég határozott (ahol a betonfalba belefutott). Viszont a két jellegfát összekötve a B éppen vonalba esett.


7. Nehéz feladat volt és sokat vitatkoztunk rajta. B, C, D és Z megoldások jöttek szóba. 
  
Kritika: kikerülhetetlen. Szuper feladat lett volna, ha a kör közepe és a pontmegnevezés egybevág. A pályakitűző a szimból alapján gondolta megoldani - a domb lábánál a B bója volt. De a kör a szintvonallal ábrázolt forma közepére célzott, minimum 2 méterre északra kellett volna legyen a bója a szintvonal terepi helyétől. Vitás esetben a kör közepe a döntő... A többség C-D válaszokat adott, hibás: 80%

8. A feladat ötlete fantasztikus volt, de iszonyatosan messze a nézőpont. Tényleg annyit láttunk mi is, mint amit az előző bejegyzés fotóján az olvasó. Utána kiderült, hogy a kerítés tetejének görbületéből lehetett volna látni, hogy egyik bója sincs a sarokban és ez a közeli képen tényleg látható. Hibás: 60%

Kritika: meg lehetett volna próbálni közelebb vinni a nézőpontot.


9. Sajnos törölni kellett ezt a feladatot. Az elképzelés jó volt, csak annyira nehéz volt megítélni a jelleghatárok helyét, hogy szükségünk volt a ház falára is :)
Annak vonalától kb. 2 méternyire balra kellett volna essen a kör közepén álló bója - tehát takarásba. Ez a B bójához vezetett megoldásként. A fal téves helyzete abból adódott, hogy a lépcsőt is hozzávették a ház terjedelméhez.

10. Szép pontelhelyezés! Habár elég távol voltak a bóják, meg lehetett délről állapítani, hogy C-D van az erdő szélén, az erdősáv vonalában benézve (DK-rő) pedig látszott, hogy D nincs a jelleghatáron.
 
11. Ezt is meg kellett nézni több irányból, de akkor szépen helyükre kerültek a tereptárgyak és a bóják... 
Kritika: A különböző építményekhez húzott vezetővonalakhoz is stimmelt a pont, ez jó volt.

12. Könnyebb volt a helyszínen, mint képen. A letörésekkel határolt tekepálya (?) vonalába is be tudtunk állni, így kizárva a B-C bójákat. "A" határozottan kint állt a tisztáson és a jellegfához is rosszul viszonyult - D viszont barátságban minden érintett tereptárggyal.13. Bokrokkal nehezített láthatóságú, de egyébként nem túl bonyolult feladat volt - éppen megfelelt zárásnak.

Ezt találták el legtöbben a versenyzők közül - hibás csak 27%.

Az időmérők a pályába ékelve kaptak helyet.

Az elsőnél nehezítette a dolgunkat, hogy a domb kevésbé jellegzetes részét kérdezte. Viszont a jellegfa és a fenyősáv megmutatta a helyes bóját. 

A második időmérőt szintén eltalálta a versenyzők fele, pedig szerintem ez sokkal nehezebb volt. A nézőpontból nem volt könnyű a ligetes szélét és a fenyősávot azonosítani, és még akkor további feladatként a homokozó széléhez is kellett igazodni - mindezt ferde látószögből. Pontnak kitűnő volt, időmérőnek talán kicsit nehéz.

Összességében jó versenyt kaptunk, a rendező sokat dolgozott vele és mindannyiunk okulására szolgált. Nagyon köszönjük!
Eredmények:

Paralympiai:
1. Laáber Miksa 11 p. / 84 mp.
2. Rédai Anna 9 / 61
3. Gabnai Nóra 8 / 164

Open:
1. Kutyaütők 14 / 104
2. Szecsődi Ákos 10 / 159
3. Kovács Attila 10 / 190

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése