2011. június 5., vasárnap

Hogyan készüljünk a TempO bajnokságra?

Közeleg a TempO és Éjszakai TrailO Bajnokság... újabb versenyrendezési tapasztalattal fogok gazdagodni, bár most szerencsére, a jó pályákra garancia a pályakitűző személye, Mihók :)
A TempO versenyformáról már többször írtam, sokan ismeritek, aki még nem, lapozzon vissza. Nem titok, hogy ez a személyes kedvencem, ahogy futóként a sprint szám volt - mindkettőben gyorsan kell kapcsolni. De hogyan lehetünk sikeresebbek a bajnokságon?
A tavalyi norvég világbajnokság TempO nagydíjának győztese, a finn Lauri Kontkanen mesélte a blogján, hogy ő egyrészt sok térképezéssel, sok gyorsasági feladattal készül, másrészt előre megpróbálta kitalálni a terep és a pályakitűző személye alapján, milyen nehézségű lesz a pálya. Ő arra következtetett, hogy könnyű pontok lesznek, ezért minden állomáson arra koncentrált, hogy gyorsan detektálja, milyen tereptárgyakon vannak a bóják és eszerint döntött. (Persze előfordult, hogy mind az öt bója bokor szélén, között volt...) Valószínűleg amúgy sem túl komótos a srác, mindenesetre jól ment neki. Az átlagosan 4-5 másodperces tempó oly impozáns, hogy mindig mindenhol elmondom.
Hogy a Hajógyári sziget és Miháczi Zoli kombinációja milyen nehézséget és kívánatos taktikát eredményez, mindenki döntse el maga :)

A másik kérdés, hogy a versenyző melyik utat választja a feladatmegoldáskor:
- a kör közepét és a szimbólban megadott tereptárgyat keresi meg a valóságban, vagy
- a terepen lévő bójákat azonosítja be a térképen

Én az utóbbit favorizálom, mivel az első - általában nehezebb - kérdés után a többi bójára is érkezik kérdés, azok már könnyebben mennek. A fentiek miatt az első feladatra érdemes lehet több időt szánni, úgyis csak az összidő számít a végén.

Edzés-tippek:
1. Vegyél elő egy régebbi térképet vagy nézd meg itt. Mérd fel, milyen típusú tereptárgyak vannak, képzeld el, és ellenőrizd le, hogy ismered a szimbóljukat!
2. A terep ismeretében gondold végig, a trailo pályakitűzés mely elemei jöhetnek szóba: távolságbecslés, domborzat-követés, nem jelölt tereptárgyak felismerése, vonalas objektum stb.
3. Hasznos párszor kipróbálni, hogy kis és közepes távolságot mennyire tudsz megbecsülni: rakj ki egy kerítésre / házfalra egyenlő távolságonként valamilyen jelölést, állj a végéhez és próbáld megbecsülni, melyik jel van legközelebb a 5/10/20/25 méterhez. Utána mérd le, természetesen.
4. A pontra úgy kell érkezni, hogy biztosan tudod, érzed, merre van melyik égtáj. Ezt is lehet gyakorolni a mindennapi helyváltoztatás során.
5. Mivel a pontmegnevezés gyors felismerése sokszor segít, sőt pontszerű tereptárgyaknál elengedhetetlen, ezért fogj régebbi szimbólokat és amilyen gyorsan csak tudod, mondd fel a tartalmát.
6. A verseny előtt mindenképp győződj meg róla, hogy alkalmaznak-e Z pontot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése