2011. május 19., csütörtök

Mi fán terem az éjszakai TrailO?

Mivel idén először itthon is lesz éjszakai trailO verseny, sőt rögtön bajnokság, kötelességemnek érzem, hogy írjak erről a furcsaságról. Adjunk lehetőséget a versenyformának a bizonyításra, ne ítélkezzünk könnyen... biztatom magam és kedves sporttársaimat. Mert lássuk be, elég furcsa ötlet ez (tuti a svédek találták ki :))
A mellékelt kép csalás, hiszen éjszaka ennél sokkal sötétebb van - olyan kép is jön.
Szóval az éjjeli trailO versenyen a feladat azonos a hagyományos nappalival, csak kicsivel hosszabb a versenyidő. A világításról mindenkinek magának kell gondoskodnia, hasonlóan az éjszakai tájfutáshoz. Ez általában fejlámpával történik, bár itt elképzelhető kézi lámpa használata is, bár az nagyon megnehezíti a térkép, tájoló és főként a kerekesszék kezelését. A lámpának olyannak kell lennie, hogy távolabbra a pontokra és közelre a térképre is tudjunk nézni vele. Nem árt, ha viszünk magunkkal pótlámpát, habár a Hajógyári-szigeten talán némi közvilágítás is van. A  bójákon fényvisszaverő van elhelyezve, így néznek ki éjjel:
Az éjszakai verseny nehézségét meglepő módon a korlátozott látási viszonyok adják: főként a környező domborzatra nem tudunk támaszkodni, megnő a távolságbecslés és az iránymérés szerepe. Nappal könnyűnek számító feladat is fejtörésre adhat okot.

Végül egy szívmelengető videó a Tiomila (svédországi 10 fős váltó) rajtjáról:
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése