2011. április 13., szerda

E4

Ez a pont a "pályakitűző fantáziája" elnevezést is kaphatná. Az egész mezőnyből csak két versenyző találta el, hogy tudatosan vagy "bingózva", nem tudom. 
A segédszintvonallal ábrázolt domb(ocska) nem volt túl markáns, sőt az útról nézve úgy tűnt, nem is oda, hanem egy dombnyival keletebbre kéne ábrázolni. 
Természetesen mi felmentünk és a térképész szerint ott van, ahová ő rajzolta.
A B bója kizárható volt (kellett volna legyen), mert túl közel állt az úthoz - 20 méterre, a 30 m helyett. Az elképzelés a megoldásra az volt, hogy az úton haladva le kellett volna mérni a 3. pont ösvényétől és/vagy a nyiladéktól a távolságot. Akár a nézőpontot kimérni és akkor onnan betájolni, vagy a két szélső pontot, és úgy eldönteni, hogy csak az A lehet a megoldás. Mindezt meg kellett volna előzze az a felismerés, hogy a domborzat itt nem elég markáns és látható ahhoz, hogy annak alapján döntsünk.
Kedves sporttársunk elküldte nekem, szerinte hogyan festett a helyzet a valóságban. Továbbá valószínűsítette, hogy a kis domb nem a térképen jelölt helyen, hanem attól DK-re volt. Véleményem szerint a nézőpont biztosan nem a zöld x-nél volt, mert kimértük a nyiladéktól, valamint a bóják nem lehettek volna így, hiszen akkor talán nem is látszódtak volna lentről a domb túlsó felén lévők. Az igazság inkább az, hogy lentről nem látszott ez a jellegtelen domb és úgy lehetett érezni, hogy tényleg DK-ebbre van.

3 megjegyzés:

 1. Erről a pontról szép, hosszú gondolatmenetet írtam Frizsinak, amiből idézett is. Én úgy láttam, hogy az A bója a kis domb ÉNY-i szelvényén volt, azaz kicsit lejjebb a középvonalától. A fotón is mélyebben látszik. Ennek ellenére elfogadom Fruzsi véleményét, mert a "kis dombról" jóval könnyebb aznosítani a terepet.

  Sanyi

  VálaszTörlés
 2. Mint az egyik helyes megfejtéssel bíró...
  A B pont szerintem nagyon lent volt, de sokáig gondolkoztam azon, hogy A és C nincs-e túl magasan. Azonban ez lentről nem volt tisztán eldönthető.
  Azonban a nyiladék és az előző pont ösvénye között többször bemértem (lefele és fölfele haladva is). Távolságban egyértelműen az A volt. C távolsága valamivel több, mint 10 %-kal tért el.

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok a megfejtéshez! Azt mondd meg Mihók, hogy volt egy olyan pont, amikor felismerted, hogy lentről nem látható jól a domborzat és a távolságot kell mérni? Számított ebben az a csalóka helyzet, hogy keletebbre lehetett a dombot érezni?

  VálaszTörlés