2011. január 3., hétfő

Kőkupac

A cairn-nak vagy carn-nak (ír, skót) nevezett kőkupac Britanniából és Észak-Amerikából terjedt el, sok mindent jelenthetett: temetkezési, megemlékezési helyet, tájékozódási pontot. Több helyen volt szokás, hogy mindenki egy követ tett a kupacra, mondjuk mikor átkelt egy hágón, így lett az egyre nagyobb. Skóciában valami áldás-féle is van, melynek jelentése, hogy "teszek egy követ a carn-ra". Ma láthatunk ilyen kőoszlopokat a hegyekben és a sivatagokban, a tundrán és a tengerparton egyaránt. Lehet belőle művészet, mint Andy Goldsworthy esetében.
Ázsiában inkább sírok megvédésére alkalmazták, de például a zsidó hagyomány szerint a sírra tett kő a tisztelet jele. Latin-Amerikában is vallási szentélyeket jelöltek. Bizonyos helyeken - Portugália, olasz Alpok, Németország - ezek az oszlopok emberalakot, katonát formáztak,erre utalnak az elnevezések is: steinmann, ometto, moledro.
Skandináviában a navigációs szempont dominált a wiki szerint, a hóból is kilátszódó méretű kőoszlopok mutatták az utat, vagy fehérre festett kuml-ok segítették a tengeri közlekedést.

A trollok ösvényénél ezek a sokkal kisebb, turisták által épített kupacok valószínűleg csak afféle graffitik, itt-jártam jelek. Az ember szeret nyomot hagyni maga után, építeni, játszani és akadnak olyanok is, akikben mélyen él valamiféle babonás hit, hogy ez szerencsét, visszatérést hoz. Ami biztos időnként működik is, hiszen emlékezetes marad az utazás...
A lenti képen a lányaim Krk szigetén.

2 megjegyzés:

  1. Angliaban es Skociaban ugy tudom, hogy a legelterjedtebb ok az az utvonal megjelolese, kifejezetten igy jeloltek a biztonsagos atkelo helyeket a hagokon, es egyeb veszelyes helyeken ahol a ho eltakarhatta az osvenyt. Nekem szemely szerint is segitettek a cairn-ek a Ben Nevis fennsikjan, ahol egy korai juniusi napon fel meteres hoban, suru kodben es kesobb felhoben igyekeztem elerni a menedek kunyhot a tetejen. Ket sorban voltak a kobabak mindket sor jelolve, hogy ha azon tul mesz akkor lezuhansz. A Ben Nevis teteje lapos, de mindket szelet eletveszelyes szakadekok diszitik.

    VálaszTörlés
  2. Június, Skócia és hó? - úgy látszik, lenne még mit tanulnom a szigetországról.

    VálaszTörlés