2010. november 12., péntek

I. TempO kupa

Kedden sor került az első magyar tempO versenyre, korábban csak egy bemutató volt a miskolci VB-n. Nekem már volt szerencsém egy tempO-n részt venni, ráadásul a norvég VB-n megrendezett World TempO Trophy-n. Ami szintén első volt a maga nemében, hiszen először próbálták meg a világbajnokság programjába beilleszteni, és egyértelmű szándék van arra, hogy a jövőben hivatalosan is része legyen a legjobbak viadalának.
Természetesen ezt a hazai versenyt nem kell és nem is lehet a VB-vel összehasonlítani, de majd írok arról is.
Most a Petőfi Csarnok körül raktak ki egy négy állomásból álló pályát. Mi (anyukám, Sári és én) korán odamentünk, mert időre kellett a másik lányomért visszaérjünk a város innenső felére. Ezt csak azért írom, mert a verseny nem indult el a kitűzött időben és végig ideges voltam a sietség miatt. Meg valahogy amúgy sem sikerült ráhangolódnom a feladatra. Azt hiszem, nagyon "benne" kell lenni a terepben, térképben, hogy az ember tényleg gyorsan tudjon dönteni - és jól.
A pályát (ha jól tudom) Hites Viktor tűzte ki, de a versenyt többen segítették, sok fiatal is (némelyikük még nem igazán tudta, hogyan kell egy időmérőt levezényelni, de megoldották).
 1. pont: nagyon kellett figyelni az égtájakra rögtön az elején, a jellegfa könnyen beazonosítható volt, de hogy melyik a keleti oldala, az sokakat megzavart. (Jó válaszok: 52%)
2. pont: a nehézséget az jelentette, hogy a C és az E közül melyik van a fal sarkánál - a nézőpontból nem látszott túl jól a falak találkozása.
3. pont: ez nagyon jó pont volt! A D és E is a jelleghatáron volt, sőt a C is abban a vonalban. Sokan elhibáztuk, jó válaszok aránya 40%
4. pont: aki nagyjából helyre rakta a bójákat az előző feladatnál, annak ment már ez is (56%). Sokan mondtak B-t, mondjuk a szimbólban talán inkább délkeleti bozótot kellett volna írni.
5. pont: A és B "láthatóan" a távoli kúpnál voltak, a távolságot felmérve kellett kiválasztani a C-t.
6. pont: nekem ez tetszett a legjobban. A két szélső bóját ki lehetett zárni, de nagyon sokan mondtak C-t, mert csalóka volt a szög, vagy mondhatom úgy is, hogy nem néztük meg alaposan az irányt. Persze bezavarhatott az is, hogy a terepen háromszor annyi ösvény volt, mint a térképen - de én nem ezért rontottam el. Csak a versenyzők 32%-a tudta.
7. és 8. pont: a végére ismét olyan pontok kerültek, ahol a pontmegnevezés nem-ismerete megzavarhatta az embereket - ez a nyílt terület valamelyik sarka nem túl gyakori jel. A hab meg az volt a tortán, hogy két különböző területet (rétet) kellett nézni a két pontnál (vagy a kör közepét).
Az eredményekről: Szabó Zsuzsanna nyert egy hibával, majd Farkas Sándor és Kinde Mátyás két hibával. Nekem (és még többeknek) szintén két hibám lett, de sokkal több időm :) A győztes átlagosan 6 mp alatt válaszolta meg a pontokat, ami csúcs eredmény!

1 megjegyzés:

  1. Nagyszeru munka, gratulalok a szervezoknek! Latom, hogy Viktor mar tud palyat kituzni, sot, ha igaz talan a Trail-O Bizottsag vezeteset is majd csak elvallalja valaki??!!! Erdekes, hogy meg mindig ervenyes, hogy a kezdo palyakituzok (es a Temponal mindenki kezdo) mindig hajlamosak 5 bojaval tervezni. Rutinnal jon a raerzes, hogy folosleges a 5 boja allandoan.

    VálaszTörlés