2010. szeptember 3., péntek

Trail-O

Akkor most végre írhatok a trail-O-ról, ami az én választott sportágam.

A trail-O-t alapvetően mozgássérülteknek találták ki, a szabályai úgy vannak kialakítva, hogy kerekesszékes sportolók teljesíthessék a versenyeket. Ez a rendezésnél is fontos szempont - bár nem mindig érvényesül eléggé. De mindig van open (nyílt) kategória is, ahol bárki indulhat. Nem igazán kedveltem ezt az idegen kifejezést, de sajnos nincs jó magyar megfelelője.

A trail (jár, ösvény, nyom) és orienteering (tájékozódás, tájfutás) szavakból áll az elnevezés, ez lett a hivatalos forma. Pedig skandináv területen (ami ugyebár a tájfutás bölcsője) a pre-o nevet használják / használták, ami a pontos tájékozódás szükségességét hangsúlyozza (precision orienteering).

A trail-o elméletileg a térkép-olvasásra és a nagyon pontos tájékozódásra helyezi a hangsúlyt, háttérbe szorítván a fizikai képességek jelentőségét. Több helyen olvastam, hogy abszolút nem számít a sebesség és az idő - ez lehet igaz hobbi szinten, de komoly versenyeken nem érvényes. Ugyanis van egy szintidő, amit túllépve súlyos büntetés jár. Ez az idő a pontok számától és a távolságtól (időnként a terepviszonyoktól) függően van meghatározva, komolyabb versenyeken 1,5-3 óra is lehet.

Visszatérve az ismertetéshez: a verseny a tájfutó futamokhoz hasonlóan kötelező sorrendben "érintendő" pontokból áll, de míg a futó valóban érinti a jelölt tereptárgyat és a pontérintést valamilyen formában igazolja is, addig a trail-os nem mehet közel a ponthoz. Kijelölt helyeken (nézőpont) állva vagy ülve kell megállapítsa, hogy a térképen ábrázolt pont hol van a valóságban. A feladatot nehezíti, hogy álbóják is vannak elhelyezve. A pálya teljesítésén kívül vannak időmérő pontok is, ahol a feladat szintén kiválasztani a jó bóját, de a lehető legrövidebb idő alatt.
A térképre nézve nem könnyű megkülönböztetni egy trail-o pályát egy klasszikus tájfutótól: az előbbit általában 1:4000 vagy 1:5000 méretarányú térképen ábrázolják, ami megfelel a futók sprint számának, és azt a jelkulcsot is használják. Jelkulcs: a térképen használt szabványos jelek rendszere. Ami viszont mindig más, az a szimból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése