2010. szeptember 3., péntek

Szimból

A szimbólt (pontmegnevezés) általában a térkép használaton kívüli részén helyezik el, a futók gyakran még az alkarjukra is felragasztják, hogy futás közben is gyorsan nézhessék. Persze ott is fontosak a pontelhelyezés részletei, de még inkább a kód, mert rossz pontot fogni végzetes. A trail-oban nincs kód, a második oszlopban a bóják száma van, ami alapvető a jó pont kiválasztásához. Megesik, hogy rosszul látszanak a bóják, ha elhibázzuk a számozásukat, már van is egy hibás válaszunk, még ha jóra is gondoltunk.
Elsőre furcsa, de a bójákat balról jobbra az abc betűivel jelöljük. Így ha eldöntöttük, hogy a harmadik bóját tartjuk a helyesnek, akkor a válaszunk C. Maximum öt bóját láthatunk a nézőpontból. A pontmegnevezés második oszlopa mondja meg, hány bóját fogunk látni az adott ponton. Pl. A-E = öt bója.
Még egy helyen tér el a trail-o szimból a hagyományostól. Az utolsó oszlopban nem az egyéb információkat, hanem a nézőpont helyére utaló irányt találjuk, pontosabban azt. hogy merre vannak a bóják a nézőponttól. Kell ez a jelölés, mivel a nézőpont nincs rajta a térképen, és időnként, főleg sűrű úthálózattal bíró terepen, nehéz meglelni a jó helyet (és csak jó helyről nézve adhatunk helyes választ).

2 megjegyzés:

  1. Fruzsi! Szerintem a definicioid sokkal jobbak, mint ami az MTFSZ honlapon van jelenleg. Meg lehetne oldani, hogy ezeket rakja valaki fol ahelyett ami ott van? Sokkal reszletesebb, ertelmesebb, jobban van illusztralva es pontosabbak a definicioid, mint azok. Ja, ha esetleg meg kritizalni is szeretnek (:-)) a szimbolnal szerintem az utolso oszlopban nem a nezopont iranya van, hanem a bojak iranya a nezopontbol, de ez csak egy bagatell kukacozas!

    VálaszTörlés
  2. köszi a pontosítást, javítottam

    VálaszTörlés