2010. szeptember 7., kedd

Pontmegnevezés

Mivel szeretném, ha a napló a tájfutást nem ismerő, a trail-o-val ismerkedő emberek számára is érthető lenne, ezért vissza kell térjek a pontmegnevezésre. A szimbólról szóló bejegyzésben a lényegről, a pontot képező tereptárgy leírásáról nem szóltam. Ráadásul a trail-o-ban ennek nagyobb is talán a jelentősége, mint futáskor. Egy rakás tájfutót ismerek, aki a szimbólban csak a kódot nézi, azt ellenőrzi, egyéb infókra nem figyel.

Szóval a pontmegnevezés mutatja, mit kell keresni a terepen. Pontosítja a térképen látható információt, olyat is mond, ami a térképről nem olvasható le. Pl. a sziklafal alján vagy tetején van a pont. Viszont a szimbólban használt jelölések a térképjelek átiratai, hasonlítanak, de nem mindig egyértelműek. (Ezért meg kell tanulni a jeleket :)


A trail-o-ban a helyes bója kiválasztását segíti az az infó is, hogy a tereptárgy melyik részén kell legyen. Van egy sor olyan objektum, melyet csak egységes jellel lehet ábrázolni a térképen - ilyenkor az a jel lesz a kör közepén. A szimbólban találunk arra útmutatást, hogy mégis pontosan melyik része kell nekünk.
Ha rendezői hiba folytán nem stimmel a kör közepe és a pontmegnevezés, akkor mindig a kör közepe a mérvadó! Bár erről időnként vitáznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése